Zdrowe odżywianie podczas ciąży

Inne strony warte obejrzenia:

Zdrowe odżywianie podczas ciążyCzy każdy wie, że sprawą priorytetową jest odżywianie kobiety w ciąży, oczywiście zdrowe odżywianie? Dziecko rośnie i rozwija się w łonie kobiety dzień po dniu. Jeżeli chcemy aby było zdrowe i prawidłowo się rozwijało musimy zdrowo się odżywiać. Każda kobieta będąca w ciąży powinna dokładnie zadbać o odpowiednią dietę. Od prawidłowego odżywiania podczas ciąży może zależeć prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Bardzo ważna jest jakość tego co znajdzie się na talerzu kobiety w błogosławionym stanie, ponieważ w tym właśnie czasie kształtują się wszystkie narządy dziecka. Podczas ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy jest dużo większe. Dotyczy to szczególnie kwasu foliowego, żelaza jak również wapnia. Dlatego też posiłki powinny być urozmaicone. Powinno unikać się potraw tłustych oraz zawierających dużo cukru. Ko0biety w ciąży powinny również odżywiać się regularnie, unikać długich przerw między posiłkami. Posiłki nie powinny być obfite i dobrze by było, gdyby w ciągu dnia było ich pięć. Częstym zjawiskiem w czasie ciąży są tzw. zachcianki. Jest to zjawisko naturalne i nie powinno się go unikać, chyba że są one jednostronne np. ma się ochotę wyłącznie na słodycze. Ważnym elementem diety nie tylko w ciąży są produkty zbożowe. Są one ważnym źródłem witamin, żelaza oraz błonnika. Jeżeli codziennie spożywa się produkty bogate w błonnik reguluje się w ten sposób pracę przewodu pokarmowego. Zapobiega również zaparciom. Pieczywo razowe jest o wiele cenniejsze dla organizmu a niżeli pieczywo białe. Polecany jest chleb razowy, graham, pumpernikiel. Niektóre porcje chleba można zastąpić płatkami owsianymi, kaszą gruboziarnistą bądź ryżem. Szczególne znaczenie w prawidłowej diecie kobiet w ciąży mają warzywa i owoce. Są one bowiem bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, jak również błonnika. Kwas foliowy jest bardzo ważny, ponieważ gdyż spożywany w odpowiedniej ilości przed ciążą i w pierwszych jej tygodniach ma olbrzymie znaczenia dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Natomiast witamina C zwiększ wchłanianie żelaza oraz pomaga w zapewnieniu prawidłowego metabolizmu. Kobieta w ciąży powinna zjadać około pół kilograma warzyw i owoców łącznie. Spośród warzyw warto spożywać marchew, pomidory, paprykę, kapustę, sałatę, botwinę. Natomiast spośród owoców ważną rolę pełnią pomarańcze, porzeczki, truskawki, maliny oraz agrest.


Oceń ten artykuł:


Warto również przeczytać:

Jak spełnić pragnienia kobiety
Jak wszyscy doskonale zdają sobie sprawę, kobiece pragnienia nie mają granic, oraz się nie kończą. Są one tak szerokie i głębokie jak niejeden z oceanów. Jak też wszyscy wiedzą, nie każdy mężczyzna umie wszystko i wygląd...

Napięcie przedmiesiączkowe
Gdy kobietom zbliża się pierwszy dzień cyklu przeżywają one prawdziwą huśtawkę nastrojów. Są wściekłe, płaczą bez powodu, popadają w depresję, ponadto stają się osłabione, a piersi bolesne. Zjawisko to nazywa się syndrom...

Jak dbać o biust
Piękny biust jest autem każdej kobiety. Nie da się ukryć, iż jest to część ciała, na którą mężczyźni najczęściej zwracają uwagę. A zatem nie można tak zaniedbywać swojego biustu! Już od momentu, gdy kobieta wchodzi w okr...

Rozstanie z ukochanym
Dla każdej kobiety zerwanie z mężczyzną jest czymś bolesnym, nawet jeśli to kobieta postanawia kończyć związek. Przeżywają to nie bardziej niż mężczyźni, jednak mózg kobiety działa inaczej niż płci przeciwnej. Jeśli bole...