Zdrowe odżywianie

Inne strony warte obejrzenia: orteza stawu skokowego

Zdrowe odżywianieCzy każdy wie, że sprawą priorytetową jest odżywianie kobiety w ciąży, oczywiście zdrowe odżywianie? Dziecko rośnie i rozwija się w łonie kobiety dzień po dniu. Jeżeli chcemy aby było zdrowe i prawidłowo się rozwijało musimy zdrowo się odżywiać. Każda kobieta będąca w ciąży powinna dokładnie zadbać o odpowiednią dietę. Od prawidłowego odżywiania podczas ciąży może zależeć prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Bardzo ważna jest jakość tego co znajdzie się na talerzu kobiety w błogosławionym stanie, ponieważ w tym właśnie czasie kształtują się wszystkie narządy dziecka. Podczas ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy jest dużo większe. Dotyczy to szczególnie kwasu foliowego, żelaza jak również wapnia. Dlatego też posiłki powinny być urozmaicone. Powinno unikać się potraw tłustych oraz zawierających dużo cukru. Ko0biety w ciąży powinny również odżywiać się regularnie, unikać długich przerw między posiłkami. Posiłki nie powinny być obfite i dobrze by było, gdyby w ciągu dnia było ich pięć. Częstym zjawiskiem w czasie ciąży są tzw. zachcianki. Jest to zjawisko naturalne i nie powinno się go unikać, chyba że są one jednostronne np. ma się ochotę wyłącznie na słodycze. Ważnym elementem diety nie tylko w ciąży są produkty zbożowe. Są one ważnym źródłem witamin, żelaza oraz błonnika. Jeżeli codziennie spożywa się produkty bogate w błonnik reguluje się w ten sposób pracę przewodu pokarmowego. Zapobiega również zaparciom. Pieczywo razowe jest o wiele cenniejsze dla organizmu a niżeli pieczywo białe. Polecany jest chleb razowy, graham, pumpernikiel. Niektóre porcje chleba można zastąpić płatkami owsianymi, kaszą gruboziarnistą bądź ryżem. Szczególne znaczenie w prawidłowej diecie kobiet w ciąży mają warzywa i owoce. Są one bowiem bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, jak również błonnika. Kwas foliowy jest bardzo ważny, ponieważ gdyż spożywany w odpowiedniej ilości przed ciążą i w pierwszych jej tygodniach ma olbrzymie znaczenia dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Natomiast witamina C zwiększ wchłanianie żelaza oraz pomaga w zapewnieniu prawidłowego metabolizmu. Kobieta w ciąży powinna zjadać około pół kilograma warzyw i owoców łącznie. Spośród warzyw warto spożywać marchew, pomidory, paprykę, kapustę, sałatę, botwinę. Natomiast spośród owoców ważną rolę pełnią pomarańcze, porzeczki, truskawki, maliny oraz agrest.


Oceń ten artykuł:


Warto również przeczytać:

Choroby szyjki macicy
Szyjka macicy jest narażona na wiele chorób. Nawet jeśli kobiety będzie cierpieć na pewne schorzenie szyjki macicy może przez długi okres czasu o tym nie wiedzieć, ponieważ większość chorób przebiega bezobjawowo. Dlatego...

Kobieta – mały jeżyk
Wszyscy wiemy, że nie ma róży bez kolców, a kobieta jest właśnie taką różą. Kiedy dla damskiej części społeczeństwa pewne prawdy są proste i logiczne, dla męskiej nie jest to już takie proste. Każda kobieta to taki mały ...

Wróżka prawdę ci powie
W dzisiejszych czasach, kiedy to kobiety stają się coraz bardziej niezależne, coraz to większa ich ilość zwraca się o pomoc do przeróżnych wróżbitów i wróżek. Co prawda dzisiejszy postęp i nauka wykluczają czasami jakąko...

Bizneswoman XIX wieku
W obecnych czasach pojawił się taki nowy termin jaki jest „bizneswoman”. Określa się nim kobiety, które sporo osiągnęły na rynku pracy – zajmują ważne, dobrze płatne stanowiska w wielkich światowych kor...